Van Michaux tot Merckx

Geschiedenis

Mogelijk is deze activiteit al gestart. Neem contact op met de organisator voor meer informatie.

an een echte fiets kunnen we pas spreken met de komst van de Michaux in de jaren 1860. Hij is nog vrij primitief maar lijkt toch al een beetje op de huidige fiets, weliswaar met pedalen op het voorwiel. Korte jaren na de Michaux maakt de hoge bi zijn intrede. Met zijn enorme voorwiel en kleine achterwiel spreekt hij wel tot de verbeelding maar hem is slechts een kort leven beschoren. De ... Lees meer

an een echte fiets kunnen we pas spreken met de komst van de Michaux in de jaren 1860. Hij is nog vrij primitief maar lijkt toch al een beetje op de huidige fiets, weliswaar met pedalen op het voorwiel. Korte jaren na de Michaux maakt de hoge bi zijn intrede. Met zijn enorme voorwiel en kleine achterwiel spreekt hij wel tot de verbeelding maar hem is slechts een kort leven beschoren. De evolutie gaat snel. Begin 1890 breekt de safety-fiets door. Met zijn bijna even grote wielen en kettingaandrijving op het achterwiel is hij het prototype van de moderne fiets.

De dertig fraaie fietsen die tentoongesteld worden komen uit de opmerkelijke collectie van Jan Op de Beeck. Na de aanschaf van een eerste fiets jaren geleden kreeg hij de microbe te pakken en ging hij op speurtocht om bijzondere exemplaren aan zijn collectie toe te voegen. Die is intussen uitgegroeid tot een mooi overzicht van de technische evolutie van het ‘ijzeren ros’. Sportimonium put uit zijn rijke collectie affiches en wielertruien om de tentoonstelling mee aan te kleden.

Bij de tentoonstelling verschijnt een boek met dezelfde titel. Elke getoonde fiets komt paginabreed in beeld en is voorzien van deskundig commentaar.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Toon kaart Sportimonium
Trianondreef 19
1981 Hofstade
Van 1 april 2019 tot 15 september 2019 (
ma van 10:00 tot 17:00
di van 10:00 tot 17:00 wo van 10:00 tot 17:00
do van 10:00 tot 17:00 vr van 10:00 tot 17:00
zo van 11:00 tot 17:00)
Sportimonium
€ 7,0
www.sportimonium.be