Ruud Koopmans: 'Het vervallen huis van de islam'

Over de crisis van de Islamitische Wereld. Journalist Jeroen Zuallaert interviewt Ruud Koopmans, auteur van 'Het vervallen huis van de islam. Over de crisis van de islamitische wereld'. Aansluitend vragen uit het publiek, en napraten in de gezellige bar van De Zondvloed. De islamitische wereld bevindt zich in een steeds dieper wordende crisis. Het aantal democratieën neemt af, met rechten van ... Lees meer

Over de crisis van de Islamitische Wereld.

Journalist Jeroen Zuallaert interviewt Ruud Koopmans, auteur van 'Het vervallen huis van de islam. Over de crisis van de islamitische wereld'. Aansluitend vragen uit het publiek, en napraten in de gezellige bar van De Zondvloed.

De islamitische wereld bevindt zich in een steeds dieper wordende crisis. Het aantal democratieën neemt af, met rechten van vrouwen, homoseksuelen en religieuze minderheden is het nergens zo slecht gesteld. Tientallen burgeroorlogen met islamitische betrokkenheid kosten miljoenen mensenlevens. Duizenden komen jaarlijks om bij aanslagen van terreurorganisaties als ISIS, Al-Qaeda en Boko Haram. Economisch raakt de islamitische wereld steeds verder achterop. Velen zoeken elders een goed heenkomen. En ook wat integratie betreft zijn migranten uit moslimlanden hekkensluiters.
Met een indrukwekkende hoeveelheid feitenmateriaal toont Ruud Koopmans de diepte van de islamitische crisis aan, en onderzoekt de oorzaken. Westers kolonialisme, inmenging van buitenaf en discriminatie bieden geen steekhoudende verklaring. De wortels van het probleem zijn religieus en liggen bij de groeiende invloed van het fundamentalisme, dat de islamitische wereld in een wurggreep houdt.

Ruud Koopmans (1961) is hoogleraar sociologie en migratie aan de Humboldt Universiteit en onderzoeksdirecteur aan het Wissenschaftszentrum (WZB) in Berlijn. Hij is auteur van boeken en opiniestukken over migratie, sociale bewegingen en Europese integratie.

Zaterdag 18 mei 2019, 19.00 uur (onthaal vanaf 18.30 uur)
Boekhandel De Zondvloed, Onze-Lieve-Vrouwestraat 70, 2800 Mechelen

Info en inschrijvingen
Inkom: € 5 (bij aankoop van het boek krijgt u € 5 korting op de winkelprijs!)
Inschrijvingen (verplicht) en info: secretariaat@humanistischverbond.be / T 03 233 70 32

Een initiatief van Humanistisch Verbond Mechelen en Masereelfonds. Met medewerking van UPV Mechelen en Vermeylenfonds en met dank aan De Zondvloed.

Toon kaart Boekhandel De Zondvloed
Onze-Lieve-Vrouwestraat 70
2800 Mechelen
za 18/05/19 van 18:30 tot 20:30
Humanistisch Verbond Mechelen
€ 5,0
secretariaat@humanistischverbond.be
03 233 70 32
humanistischverbond.be/activiteiten/i...
www.facebook.com/events/1285248384959490