professor Jurgen Pieters "De asse waait de tuin weer binnen. De boeken van Suse Esberg"

Literatuur

Dinsdagavond 10 december hebben we professor Jurgen Pieters te gast, die komt vertellen over de boeken van Suse Esberg. De titel van de lezing komt uit een gedicht van de Vlaamse schrijver Willy Roggeman. Het gedicht gaat over een vrouw die Suse Esberg heet. Toen hij aan de Universiteit Gent studeerde (1951-1955) vond Roggeman op zijn studentenkamer een verzameling boeken die blijkens haar ... Lees meer

Dinsdagavond 10 december hebben we professor Jurgen Pieters te gast, die komt vertellen over de boeken van Suse Esberg.

De titel van de lezing komt uit een gedicht van de Vlaamse schrijver Willy Roggeman. Het gedicht gaat over een vrouw die Suse Esberg heet. Toen hij aan de Universiteit Gent studeerde (1951-1955) vond Roggeman op zijn studentenkamer een verzameling boeken die blijkens haar ex-libris het eigendom van deze vrouw waren. Roggeman heeft Suse Esberg nooit ontmoet: ze pleegde zelfdoding toen hij negen maand oud was. Jurgen Pieters brengt in zijn lezing verslag uit van zijn zoektocht naar de verschillende geschiedenissen die de boeken van Suse Esberg in zich dragen: die van de vrouw zelf (1896-1935), maar ook die van haar zoon Joachim (1916-1946) en van haar echtgenoot Ivan (1886-1987). Het zijn tragische verhalen over de wreedheid van een wereldbrand die door geen boek kon worden gestopt.

Over de spreker:
Jürgen Pieters doceert literatuurwetenschap aan de Universiteit Gent. Hij is de auteur van, onder meer, De tranen van de herinnering. Het gesprek met de doden (2005), OP zoek naar Huygens. Italiaanse leesnotities (2014) en Shakespeare. Auteur voor alle seizoenen (2016). In voorbereiding is een boek over de troost van de literatuur.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Toon kaart De CORRIDOR cultuurcentrum Olmenlaan1 Wetteren
Olmenlaan,1
9230 Wetteren
dinsdag 10 december 2019 van 20:00 tot 22:00
De Corridor
€ 5,0
franky@decorridor.be