Mini-expo: 150 jaar Handelsbeurs

Geschiedenis

Mogelijk is deze activiteit al gestart. Neem contact op met de organisator voor meer informatie.

Antwerpen groeide in de 16e eeuw uit tot een grote handelsmetropool. Talloze buitenlandse kooplieden overspoelden de stad waardoor de 'Oude Beurs' aan de Hofstraat niet langer voldeed. Het Antwerpse stadsbestuur besloot daarom een nieuwe handelsbeurs te laten bouwen in de Twaalfmaandenstraat. Een Brabantse laatgotische beursgebouw met pagaddertoren wordt opgericht in 1531. Na een brand in 1583 ... Lees meer

Antwerpen groeide in de 16e eeuw uit tot een grote handelsmetropool. Talloze buitenlandse kooplieden overspoelden de stad waardoor de 'Oude Beurs' aan de Hofstraat niet langer voldeed.
Het Antwerpse stadsbestuur besloot daarom een nieuwe handelsbeurs te laten bouwen in de Twaalfmaandenstraat. Een Brabantse laatgotische beursgebouw met pagaddertoren wordt opgericht in 1531. Na een brand in 1583 wordt de beurs heropgebouwd. Echter door een sterk verminderd handelsleven doet het gebouw een tijd dienst als tekenacademie en zetel van de Sint-Lucasgilde. Een tweede brand in 1858 verwoestte het beursgebouw volledig. Architect Joseph Schadde verwezenlijkte enkele jaren daarna, in 1872, het beursgebouw zoals we het nu kennen. Einde 20e eeuw verschoven de beursactiviteiten naar Brussel en verloor het dus zijn oorspronkelijke functie. Het gebouw werd dan vooral gebruikt voor evenementen, beurzen en tentoonstellingen. Na jarenlange leegstand krijgt dit prachtig historisch monument binnenkort een nieuwe bestemming.

De mini-expo legt deze geschiedenis van het Antwerpse Handelsbeurs bloot. Dankzij onze samenwerking met de dienst Archeologie kunnen we u ook archeologische vondsten uit de periode voor de bouw ervan tonen.

U bent welkom tijdens onze openingsuren om deze mini-expo te ontdekken tot en met woensdag 14 augustus.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Toon kaart FelixArchief
Oudeleeuwenrui 29
2000 Antwerpen
Van 24 juni 2019 tot 14 augustus 2019
FelixArchief
gratis
stadsarchief@antwerpen.be