Limburg tussen staf en troon. 1000 jaar graafschap Loon

Geschiedenis

Mogelijk is deze activiteit al gestart. Neem contact op met de organisator voor meer informatie.

Vlaanderen is trots op zijn erfgoed dat echter vooral gebaseerd is op feiten uit het oude graafschap Vlaanderen of Hertogdom Brabant. De Limburger, eeuwenlang verbonden met het prinsbisdom Luik, schaart zich wat verweesd achter een Guldensporenslag, die de zijne niet was. Want ooit bloeide hier haast vier eeuwen het bijzondere graafschap Loon, dat het grootste deel van de huidige provincie ... Lees meer

Vlaanderen is trots op zijn erfgoed dat echter vooral gebaseerd is op feiten uit het oude graafschap Vlaanderen of Hertogdom Brabant. De Limburger, eeuwenlang verbonden met het prinsbisdom Luik, schaart zich wat verweesd achter een Guldensporenslag, die de zijne niet was. Want ooit bloeide hier haast vier eeuwen het bijzondere graafschap Loon, dat het grootste deel van de huidige provincie bedekte.
Het graafschap Loon was een van de ca. 330 graafschappen die vanaf ca. 1000 gekend zijn in het gebied van het voormalige Karolingische Rijk. Door leenbanden met de prins-bisschoppen van Luik en de Duitse keizer speelden de graven van Loon een aanzienlijke rol in de regio Maas-Rijn.
De millennium-viering (2018) van deze oude feodale entiteit Loon is een uitgelezen gelegenheid om dat unieke Limburg-gevoel, dat in talloze aangelegenheden de rest van Vlaanderen al verbaasde, nu ook een solide historische basis te geven. De landcommanderij Alden Biesen organiseert daarom een prestigieuze historische tentoonstelling die start in het najaar van 2018 en meer dan vier maanden loopt. Nadruk ligt op het internationaal karakter dat het graafschap Loon een millennium geleden al etaleerde: van de Euregio tot in Noord-Frankrijk en Beieren toe. Met de expo wil Alden Biesen dat kleine, onbekende Limburg op de historische kaart van ons land én Europa plaatsen.
Schilderijen, miniaturen, zegels, munten, beeldhouwwerken en archivalia uit binnen- en buitenland worden geëxposeerd. Maar ook maquettes, cartografisch materiaal, reconstructies, facsimile’s en foto’s onderbouwen het beeld, tesamen met interactieve toepassingen.
Een uitzonderlijke tijdreis. Op zoek naar de wortels van Limburg en een ontdekking van zijn Europese rol vroeger en nu.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Toon kaart Landcommanderij Alden Biesen
Kasteelstraat 6
3740 Bilzen
Van 26 oktober 2018 tot 10
maart 2019 (
di van 10:00 tot 17:00 wo van 10:00 tot 17:00
do van 10:00 tot 17:00 vr van 10:00 tot 17:00
za van 10:00 tot 17:00
zo van 10:00 tot 17:00)
Landcommanderij Alden Biesen
€ 12,0
reservatie@1000jaarloon.be
089 51 93 88
1000jaarloon.be
www.alden-biesen.be