Lezing: De wolf terug in de lage landen (Made)

erkende organisatie voor sociaal-cultureel volwassenenwerk

 ‘Ben nie bang voor de boze wolf’; ben nie bang?Vrijdagavond 11 januari komt Joeri Cortens, bioloog, bekend van de Belgische versie van het tv-spelprogramma ; ‘Het zijn net mensen’, naar Made voor een geruststellende lezing. De wolf, nu een beschermde soort, zal, zoals het er nu naar uitziet, na een lange periode van afwezigheid terugkeren in de lage landen. Natuurmensen zien zo’n toppredator ... Lees meer

 ‘Ben nie bang voor de boze wolf’; ben nie bang?

Vrijdagavond 11 januari komt Joeri Cortens, bioloog, bekend van de Belgische versie van het tv-spelprogramma ; ‘Het zijn net mensen’, naar Made voor een geruststellende lezing.

De wolf, nu een beschermde soort, zal, zoals het er nu naar uitziet, na een lange periode van afwezigheid terugkeren in de lage landen. Natuurmensen zien zo’n toppredator graag terugkomen. Veehouders zien de komst en het toestaan van aanwezigheid van de wolf als een grote vergissing. Joeri Cortens bekend als zoogdierspecialist neemt ons mee in de wereld van de wolf.

Wat is realiteit en wat is fictie. Wat weten we werkelijk over deze mythische terugkomer.

Biologen en beheerders van de Veluwe houden het gedrag van de wolf(en) die zich al enkele maanden ophoudt in een van de grootste natuurgebieden van Nederland nauwlettend in de gaten. Doet hij het of doet hij het niet; territoriaal gedrag, poepen en piesen op steeds dezelfde plaats?

Ondertussen is een gezenderde wolf, na een logeerpartij op de Veluwe, ongezien, maar gespot met hi-tech middelen, op zijn gemak via Brabant, over de natuurbrug bij Boxtel, naar België gelopen.

Ongezien, geen slachtpartijen in schaapskuddes onderweg, geen jogger in de billen gebeten. Is het angst?

Is het geweer, de nul-optie, de enigste oplossing? Verbetering van kennis en kunde van beheerders van natuurterreinen en eigenaren van potentieel eetbaar vee is een veel betere optie. De terugkomst van de wolf, een toppredator, kan ervoor zorgen dat natuurlijke processen in de natuurgebieden, eten en gegeten, worden terugkeren na eeuwen afwezigheid na uitroeiing door de mens.

Deelnemen

Inschrijven niet nodig. 

Prijs

Gratis/leden Madese NatuurVrienden, 2€/leden Natuurpunt en 3,5€/niet-leden (inclusief koffie).

Parkgebouw De Liniehof
Kievitstraat 3
4921 VV Made
vrij 11/01/19 van 19:30 tot 22:00
Natuurpunt CVN
stoop@ankieenarjen.demon.nl
+31 6 50892428
www.natuurpunt.be/agenda/lezing-de-wo...