Lezing: De Middeleeuwse Toparchitectuur in de Bijlokeabdij (Vlaamse Meesters in Situ)

Geschiedenis

De monumentale refter van de Bijlokeabdij maakt deel uit van de zuidvleugel en behoort tot de centrale gebouwen van de vroegere monialenabdij. Sinds de 19de eeuw worden zowel de oostelijke als de zuidelijke kloostervleugels geroemd als topvoorbeelden van Vlaamse baksteenarchitectuur. Niet in het minst worden dan de twee versierde topgevels getoond, waar met profielstenen een netwerk van ... Lees meer

De monumentale refter van de Bijlokeabdij maakt deel uit van de zuidvleugel en behoort tot de centrale gebouwen van de vroegere monialenabdij. Sinds de 19de eeuw worden zowel de oostelijke als de zuidelijke kloostervleugels geroemd als topvoorbeelden van Vlaamse baksteenarchitectuur. Niet in het minst worden dan de twee versierde topgevels getoond, waar met profielstenen een netwerk van bakstenen spitsbogen en driepassen omheen de vensteropeningen is uitgewerkt.
Die topgevels waren bedoeld om van ver gezien te worden, van over de monastieke omheiningsmuur en de stadsgracht waarbinnen de Bijlokeabdij was opgenomen. In dat opzicht vormden ze een ‘landmark’ voor wie vanuit het zuiden of het zuidwesten naar Gent kwam.
Toch duidden ze niet de ingang van de monastieke instelling aan. De toegang tot het hospitaal en de abdij van de Bijloke lag aan de andere zijde, waar zich vandaag de Maurice De Weerdtstraat bevindt. In graad van versiering valt de oostvleugel veel soberder uit en dit onderscheid wordt ook duidelijk in de bouwgeschiedenis zoals die, onder leiding van Stadsarcheologie Gent, op basis van archeologisch, dendrochronologisch en historisch onderzoek kon worden vastgesteld.

Terwijl de oostvleugel uit de jaren 1310-1330 dagtekent, bouwde men in de jaren 1318-1338 aan de reftervleugel en werd deze onder abdis Margareta van den Berghe (1330-1363) afgewerkt. Het recente bouwarcheologisch onderzoek bevestigt de faam als laatmiddeleeuwse toparchitectuur, ook in Noordwest-Europees perspectief.

Marie Christine Laleman (°1952) studeerde kunstgeschiedenis en oudheidkunde aan de Universiteit Gent, specialiseerde zich in middeleeuwse archeologie, was van juli 1973 tot juni 2017 werkzaam bij de Stad Gent, in diverse functies van wetenschappelijk medewerker tot directeur van De Zwarte Doos (Stadsarcheologie en Stadsarchief Gent), werkte mee aan de oprichting en de uitbouw van Stadsarcheologie Gent, verzorgt publicaties, voordrachten, gastcolleges aan diverse universiteiten en socioculturele toepassingen rond stadsgeschiedenis van Gent, middeleeuwse archeologie, stadsarcheologie en bouwarcheologie.
Deze lezing (3 van 4) maakt deel uit van het STAMrandprogramma 'Vlaamse Meesters in Situ'.

Prijs: Toegangsticket (8-6-2-0 € zie website) + 5 euro voor de gids. Inschrijven via Gentinfo: T 09 210 10 10 of online.
In de abdijkerk met bezoek aan de abdijrefter.

Toon kaart STAM
Godshuizenlaan 2
9000 Gent
zo 22/09/19 van 10:30 tot 12:00
STAM Stadsmuseum Gent
€ 5,0
09 210 10 10
stamgent.be/nl_be/evenementen/lezing-...