Hildegard van Bingen in de Lage Landen. De Dendermonde Codex

Geschiedenis

Mogelijk is deze activiteit al gestart. Neem contact op met de organisator voor meer informatie.

In 2018 zet de KU Leuven het leven en werk van Hildegard van Bingen, de twaalfde-eeuwse theologe, componiste, dichteres en mystica in de kijker met een tentoonstelling en concert. De tentoonstelling in de Maurits Sabbebibliotheek brengt een unieke selectie handschriften, liedboeken en brieven van Hildegard bij elkaar. Blikvanger is de Dendermonde Codex, een handschrift met een bijzondere ... Lees meer

In 2018 zet de KU Leuven het leven en werk van Hildegard van Bingen, de twaalfde-eeuwse theologe, componiste, dichteres en mystica in de kijker met een tentoonstelling en concert. De tentoonstelling in de Maurits Sabbebibliotheek brengt een unieke selectie handschriften, liedboeken en brieven van Hildegard bij elkaar. Blikvanger is de Dendermonde Codex, een handschrift met een bijzondere verzameling van teksten en liederen, waaronder de Symphonia Harmoniae Caelestium Revelationum.

De codex kende een bewogen geschiedenis: omstreeks 1174 stuurde Hildegard het handschrift naar een bevriende monnik in de cisterciënzerabdij van Villers in Brabant. Nadien kwam het handschrift terecht in de abdij van Gembloux en in de abdij van Affligem, om in de negentiende eeuw in de Sint-Pieter- en Paulusabdij van Dendermonde te belanden. Deze abdij besliste in 2017 om het manuscript - inmiddels erkend als Vlaams Topstuk - in langdurige bewaring te geven aan de Maurits Sabbebibliotheek van de Faculteit Theologie en Religiewetenschappen, KU Leuven.

Naast de Dendermonde Codex, die er ook digitaal te bekijken is, worden vroege drukken met het werk van Hildegard en andere middeleeuwse mysticae tentoongesteld. De opening van de tentoonstelling wordt gevierd met een concert op 31 mei door Psallentes, het Leuvens ensemble gespecialiseerd in de middeleeuwse en renaissance-muziek. Zij zingen werk uit de Symphonia van Hildegard van Bingen.
De tentoonstelling is een samenwerking tussen de Sint-Pieter- en Paulusabdij van Dendermonde, de Faculteit Theologie en Religiewetenschappen en het Book Heritage Lab – KU Leuven.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Toon kaart KU Leuven Maurits Sabbebibliotheek
Charles Deberiotstraat 26
3000 Leuven
Van 31 mei 2018 tot 22 augustus 2018 (
ma van 9:00 tot 18:00
di van 9:00 tot 18:00 wo van 9:00 tot 18:00
do van 9:00 tot 18:00 vr van 9:00 tot 18:00
za van 9:00 tot 12:00
gratis
michelle.nolf@kuleuven.be