CyberTracker Track & Sign Evaluation (Tracker Certification) - 3e editie

erkende organisatie voor sociaal-cultureel volwassenenwerk

Wil je weten hoe goed je sporenkennis is? Of wil je bijleren over sporen van trackers van het hoogste niveau? Neem dan deel aan de derde Cyber Tracker Evaluation in België! Het is het enige internationaal erkende standaard evaluatiesysteem voor spoorzoekers (trackers).  Ontwikkeld in Afrika De (Cyber Tracker) Tracker evaluatiemethode werd ontwikkeld door Louis Liebenerg, een Zuid-Afrikaanse ... Lees meer

Wil je weten hoe goed je sporenkennis is? Of wil je bijleren over sporen van trackers van het hoogste niveau? Neem dan deel aan de derde Cyber Tracker Evaluation in België! Het is het enige internationaal erkende standaard evaluatiesysteem voor spoorzoekers (trackers). 

Ontwikkeld in Afrika
De (Cyber Tracker) Tracker evaluatiemethode werd ontwikkeld door Louis Liebenerg, een Zuid-Afrikaanse wetenschapper die met de San bosjesmannen werkte. Hij merkte op dat de uitzonderlijke sporenkennis van de oudere generatie San verloren ging en wou deze herwaarderen. Door een certificatiesysteem voor trackers te ontwikkelen, konden deze mensen hun vaardigheden aantonen en er werk mee vinden. De methode wordt nu bijvoorbeeld ook gebruikt om trackers van grote wildparken te evalueren. De evaluatiemethode waaide over naar de Verenigde Staten en van ginder naar Europa (GB, Duitsland en Nederland). 

Hoe werkt de evaluatie?
Gedurende twee dagen ga je met een evaluator op pad. Die wijst diersporen aan en stelt vragen als 'Welk dier heeft dit spoor gemaakt?' of 'Wat is hier gebeurd'. Alle vormen van sporen komen aan bod, van voetsporen over knaagsporen tot beenderen, pluimen en uitwerpselen van alle soorten dieren (zoogdieren, vogels, amfibieën, invertebraten, ...). Zodra elke deelnemer in vertrouwen zijn antwoord aan de evaluator gegeven heeft, wordt in groep besproken wat het correcte antwoord was. De vragen worden in drie moeilijkheidsklassen ingedeeld en afhankelijk van je score, krijg je een certificaat van een bepaald niveau. Meer informatie over de methode vind je op bovenvermelde sites.

De moeite?
Verschillende bekende spoorzoekers uit België en Nederland zoals Annemarie Van Diepenbeek, Aaldrik Pot en Diemer Vercayie namen al deel aan de CyberTracker Tracker Evaluation. Ze startten niet zonder enig scepticisme aan de evaluatie, maar achteraf waren ze allen zeer tevreden over het evaluatieproces. Het blijkt een erg betrouwbare methode te zijn voor het inschatten/evalueren van je sporenkennis op een bepaald moment en bovendien leer je enorm veel bij. Ook de boswachters van het Brusselse Zoniënwoud die bij een vorige editie meededen, waren uiterst enthousiast over de opgestoken kennis.

 

Inschrijven

  • Inschrijven doe je door €250 over te maken op rekening van Natuurpunt Zoogdierenwerkgroep (BE12 2300 5247 4592), met vermelding van 'naam deelnemer - GEW-2451 - CT2020' én onderstaand inschrijvingsformulier in te vullen.
  • Je inschrijving is pas definitief na overschrijving én invullen van het inschrijvingsformulier. 
  • Door in te schrijven verklaar je je akkoord met de deelnamevoorwaarden van de Natuurpunt Zoogdierenwerkgroep  voor deze activiteit (zie downloads). 
  • Na volledige inschrijving ontvang je in aanloop naar het weekend praktische informatie rond locatie, uur, carpoolinfo etc.
  • Inbegrepen in de prijs: deelname en internationaal erkend certificaat (vanaf een bepaalde score).
  • Niet inbegrepen: verblijf, maaltijden, ...
  • Annulatie-informatie is te vinden in de deelnamevoorwaarden (zie downloads). 

Slechts 12 plaatsen
Om de kwaliteit hoog te houden kunnen slechts 12 personen deelnemen. Wees er dus snel bij!

 

De standaard van het evaluatiesysteem wordt erg hoog gehouden waardoor je niet in één-twee-drie het Specialist of Evaluator niveau/certificaat bereikt. Momenteel zijn er in Europa nog maar een handvol gecertificeerde evaluatoren, waardoor Nederlander en professioneel sporenzoeker René Nauta van EXTRA Bushcraft de evaluatie komt afnemen. Om de kwaliteit hoog te houden kunnen maximaal 12 personen deelnemen. Dit alles heeft een invloed op de prijs. Toon kaart Belgisch Limburg (exacte plaats na inschrijving meegedeeld)
onbekend
onbekend onbekend
za 25/04/20 van 09:00 tot 17:00 zo 26/04/20 van 09:00 tot 17:00
Zoogdierenwerkgroep
€ 250,0
Inschrijven Inschrijven
diemervercayie@gmail.com
0499147360
www.natuurpunt.be/agenda/cybertracker...