Boeddhisme, mindfulness en levenskunst

Zingeving, filosofie en religie

Drie lezingen over boeddhisme, mindfulness en levenskunst gegeven door Dr. Gerbert Bakx, stichter en bezieler van de vzw Academie voor Levenskunst (Leuven). Zowel het boeddhisme als mindfulness vormen een inspiratiebron voor de westerse mens en tonen ons hoe we een houding van sereniteit, welzijn en levenskunst kunnen cultiveren. Het boeddhisme is geen godsdienst in de traditionele betekenis. ... Lees meer

Drie lezingen over boeddhisme, mindfulness en levenskunst gegeven door Dr. Gerbert Bakx, stichter en bezieler van de vzw Academie voor Levenskunst (Leuven).

Zowel het boeddhisme als mindfulness vormen een inspiratiebron voor de westerse mens en tonen ons hoe we een houding van sereniteit, welzijn en levenskunst kunnen cultiveren.

Het boeddhisme is geen godsdienst in de traditionele betekenis. Het is veel meer een levensbeschouwing, een existentiële filosofie gericht op het begrijpen en het verminderen van het lijden en het vergroten van het geluk. In die zin is het dan ook veel meer een humanisme, een levensfilosofie, een ultieme levenskunst. Het boeddhisme zet zich dan ook nergens tegen af en staat open voor elke religieuze of filosofische overtuiging en voor alle wetenschappelijke onderzoek. Het is een uitnodiging tot bewustwording en tot zelfstandig en volwassen denken. De Boeddha is zonder meer de ultieme supertherapeut voor de gestresseerde en de door depressie en burn-out bedreigde moderne mens.

In het Westen neemt de belangstelling voor het boeddhisme als filosofische mindset en voor mindfulness als praktijk toe. Het boeddhisme is namelijk helemaal geen wollige, 'spirituele' vluchtheuvel voor softies, maar is het springlevende, radicale en 'krachtwekkende' (‘empowerende’) inzicht dat de bron van alle welzijn en onwelzijn zich nergens anders dan in de eigen geest bevindt. Alleen op grond van dat radicale, ongemakkelijke, maar empowerende en bevrijdende ‘wakker worden uit de droom’ kan een robuuste, volwassen levenskunst worden ontwikkeld.

Het boeddhisme lijkt, net zoals bv. de relativiteitstheorie van Einstein, aanvankelijk vreemd en moeilijk omdat de uitspraken van de Boeddha zo radicaal zijn en zo tegen onze intuïties ingaan. In de lezingen duidt en verheldert Gerbert Bakx deze uitspraken.

Mindfulness is een contemplatieve onderzoeksmethode en bewustzijnspraktijk die vooral in het Oosten werd ontwikkeld maar die recenter, onder meer onder invloed van Jon Kabat-Zinn, ook door de Westerse psychologie en psychotherapie werd ontdekt als een bijzonder interessante methode om tot meer welzijn te komen. Mindfulness komt in wezen neer op het leren beoefenen van de dharma, d.i. de leer van de Boeddha, in het eigen bewustzijn, hoofdzakelijk in de vorm van meditatie.
De bedoeling van meditatie is niet gedachten en emoties te controleren, maar te beletten dat we door gedachten en emoties gecontroleerd worden. Het komt er veeleer op aan onze gedachten zo te sturen dat ze bijdragen aan ons welzijn. De uiteindelijke bedoeling is in het dagelijkse leven in de wereld een houding van sereniteit en welzijn te leren beoefenen.

Toch blijken, ondanks de voortdurende hype, heel wat mensen ontgoocheld te zijn over de methode. Sommigen hebben het programma al verschillende malen doorlopen, zonder de verwachte resultaten. Dit lijkt grotendeels een gevolg van een gebrek aan inzicht en een onvoldoende omkadering. Ook de noodzakelijke eigen inzet wordt al te vaak onderschat. In deze lezingen wordt dieper ingegaan op de filosofische en spirituele achtergrond van mindfulness.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Toon kaart Romaanse Poort
Brusselsestraat 63
3000 Leuven
di 28 januari 2020 van 19:30 tot 22:00 di 4 februari 2020 van 19:30 tot 22:00 di 11 februari 2020 van 19:30 tot 22:00
Academie voor Levenskunst
€ 45,0
miajansen@skynet.be
0474 58 75 49
www.academievoorlevenskunst.be