Bezoekerscentrum en blotevoetenpad De Lieteberg

Milieu en natuur

Het bezoekerscentrum De Lieteberg ligt in een voormalige zand- en grindgroeve langs de Zuurbroekstraat in Zutendaal. Imkers stampten hier begin jaren negentig een bevruchtingscentrum voor Carnicabijen uit de grond dat op korte tijd uitgroeide tot heus bezoekerscentrum rond insecten. Het onthaal- en bezoekerscentrum De Lieteberg is één van de toegangspoorten tot het Nationaal Park Hoge Kempen. ... Lees meer

Het bezoekerscentrum De Lieteberg ligt in een voormalige zand- en grindgroeve langs de Zuurbroekstraat in Zutendaal. Imkers stampten hier begin jaren negentig een bevruchtingscentrum voor Carnicabijen uit de grond dat op korte tijd uitgroeide tot heus bezoekerscentrum rond insecten. Het onthaal- en bezoekerscentrum De Lieteberg is één van de toegangspoorten tot het Nationaal Park Hoge Kempen.

BLOTEVOETENPAD
Het blotevoetenpad in de Lieteberg biedt de wandelaar een aangename verpozing in een natuurlijk en streekeigen kader. Een aantal bestaande paden in de voormalige kiezel- en zandgroeve die bosjes en grasvlakten doorkruisten werden aangepast en verwerkt tot het eerste blotevoetenpad van Vlaanderen.

De oude groeve biedt een scala aan afwisseling zowel op het vlak van bodem als natuur. Op het blotevoetenpad zitten voortdurend elementen van spanning en beleving. Met eerder beperkte middelen werden spanningsvelden gecreeerd. Er zijn waterpartijen, zandheuvels, steile hellingen, enz. De attractiviteit werd nog verhoogd door de bouw van een houten uitkijktoren, een doolhof, een hangbrug, enz. Je kan er lopen in de voetsporen van de eerste mens, de zogenaamde Laetolivoetsporen (3,5 miljoen jaar oud).

Niet onbelangrijk is de rust en de stilte die de wandelaar in De Lieteberg kan ervaren. Ver weg van drukte, verkeer en lawaai kan de bezoeker zich volledig concentreren op het lopen op blote voeten en de natuur. Bovendien worden mogelijkheden tot rustpauzes voorzien om nog meer te kunnen genieten van het unieke kader. Op de mooiste en rustigste plekjes werden bvb. bungel- en schommelbanken geplaatst.

(Van Allerheiligen tot Pasen is het blotevoetenpad niet toegankelijk, de rest van het jaar kan je starten op het pad tot 17:30)

BIJENCENTRUM
De Lieteberg herbergt niet alleen een educatieve bijenstand waar je kan kennismaken met de wondere wereld van de bijen maar is tevens een bevruchtingsstation voor Carnicabijen.

In een bijenvolk achter glas kan je de ijverige bijtjes gade slaan tijdens hun diverse werkzaamheden. In een klein museum met bijenteeltmaterialen van vroeger en nu krijgt de bezoeker een beeld van het imkeren.
Een nostalgisch bijenstalletje met oude korven herinnert aan de tijd toen het imkeren nog gebeurde op een eerder bij-onvriende-lijke manier. Op het terrein staan her en der verspreid kleurrijke bijenwoningen in allerlei maten en vormen.

VLINDERSERRE
Vlinders krijgen in de de Lieteberg bijzondere aandacht. In een vlinderserre werden speciale biotopen gecreëerd waar rupsen van inheemse vlinders in een beschermde omgeving kunnen uitgroeien tot prachtige gekleurde exemplaren.
Het gaat immers niet goed met de vlinders in onze streken. Heel wat soorten zijn uitgesorven en een twintigtal soorten zijn met uitsterven bedreigd.

INSECTENMUSEUM
Vaak zien we insecten als ongedierte, zeker als een wesp of een mug aan je oren komt zoemen. In de Lieteberg kan je zelf eens gaan zeuren aan de oren van een of ander insect. Het insectenmuseum dat in 1993 toegevoegd werd aan het centrum vind je immers haast alle insecten die je in onze natuur in West-Europa kan tegenkomen.
Ook de spinnenwereld komt aan bod en je kan er kriebels krijgen tussen de levende beestjes als kakkerlakken, wandelende takken, kevers en vogelspinnen.

Openingsuren Lieteberg:
Van 11 maart t.e.m. 4 november: elke dag van 10 tot 19 uur
Het blotevoetenpad is onder alle weersomstandigheden in deze periode open.
Laatste ticketverkoop: van 11 maart t.e.m. 30 sept.: 17u30 , van 1 okt. t.e.m. 4 nov.: 16u

vanaf 5 november: elke dag van 10 tot 17 uur - laatste ticketverkoop:16u - Blotevoetepad is gesloten.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Toon kaart De Lieteberg
Zuurbroekstraat 16
3690 Zutendaal
10:00 tot 17:00 Di Van 10:00 tot 17:00 Wo Van 10:00 tot 17:00 Do Van 10:00 tot 17:00 Vr Van 10:00 tot 17:00 Za Van 10:00 tot 17:00 Zo Van 10:00 tot 17:00
info@lieteberg.be
+32 89 62 94 53
www.lieteberg.be