Behoud, beheer en ontsluiting van ruïnes: lezing over archeologische monumentenzorg

Erfgoed

De kasteelruïne Ter Elst is een monument met een boeiende geschiedenis en een uitdagende toekomst. Maar hoe maak je van een statische ruïne een dynamische plaats? Hoe verzoen je de erfgoedwaarden met een nieuwe functie, hoe respecteer je de herinnering of vergroot je de belevingswaarde voor de (lokale) gemeenschap? Keith Emerick, sinds 1990 verbonden aan Historic England, vertelt vanuit zijn ... Lees meer

De kasteelruïne Ter Elst is een monument met een boeiende geschiedenis en een uitdagende toekomst. Maar hoe maak je van een statische ruïne een dynamische plaats? Hoe verzoen je de erfgoedwaarden met een nieuwe functie, hoe respecteer je de herinnering of vergroot je de belevingswaarde voor de (lokale) gemeenschap? Keith Emerick, sinds 1990 verbonden aan Historic England, vertelt vanuit zijn ruime ervaring met behoud en beheer maar ook met herbestemming van historische ruïnes. Hij gaat daarbij ook in op een aantal technische aspecten.

Een techniek die in Groot-Brittannië al op verschillende sites is getest, is de zogenaamde ‘soft capping’ waarbij men niet-invasieve planten gebruikt om steen- en metselwerk op een duurzame manier te beschermen voor erosie en degradatie. In de aanloop naar deze lezing heeft Monumentenwacht Antwerpen de afgelopen weken op twee verschillende locaties een proefopstelling gedaan van deze techniek. Zij brengen verslag uit van de eerste bevindingen.

Programma
13.00 uur: De (foto)historiek van de kasteelruïne Ter Elst. Ria Moens (deskundige cultuur & erfgoed, Duffel)
13.15 uur: Who are we doing heritage for. Using a values based approach to heritage management of ruins. Keith Emerick (Historic England)
14.15 uur: Resultaten van de proefopstellingen met soft capping. Pieter-Jan Pelgrims (Monumentenwacht Antwerpen).
14.30 uur: Wandeling van Cinema Plaza naar de kasteelruïne ter Elst
14.45 uur: Bezoek aan de site

Deze activiteit is tot stand gekomen door een samenwerking van de provincie Antwerpen, Monumentenwacht Vlaanderen en de gemeente Duffel en is gratis maar om praktische redenen vragen we je om in te schrijven via erfgoed@provincieantwerpen.be.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Toon kaart Cinema Plaza
Handelsstraat 8
2570 Duffel
donderdag 6 juni 2019 van 13:00 tot 15:00
Provincie Antwerpen
gratis