Behoud, beheer en ontsluiting van ruïnes: lezing over archeologische monumentenzorg

Erfgoed

De kasteelruïne Ter Elst is een monument met een boeiende geschiedenis en een uitdagende toekomst. Maar hoe maak je van een statische ruïne een dynamische plaats? Hoe verzoen je de erfgoedwaarden met een nieuwe functie, hoe respecteer je de herinnering of vergroot je de belevingswaarde voor de (lokale) gemeenschap? Keith Emerick, sinds 1990 verbonden aan Historic England, vertelt vanuit zijn ... Lees meer

De kasteelruïne Ter Elst is een monument met een boeiende geschiedenis en een uitdagende toekomst. Maar hoe maak je van een statische ruïne een dynamische plaats? Hoe verzoen je de erfgoedwaarden met een nieuwe functie, hoe respecteer je de herinnering of vergroot je de belevingswaarde voor de (lokale) gemeenschap?

Keith Emerick, sinds 1990 verbonden aan Historic England, vertelt vanuit zijn ruime ervaring met behoud en beheer maar ook met herbestemming van historische ruïnes. Hij gaat daarbij ook in op een aantal technische aspecten.

Een techniek die in Groot-Brittannië al op verschillende sites is getest, is de zogenaamde ‘soft capping’ waarbij men niet-invasieve planten gebruikt om steen- en metselwerk op een duurzame manier te beschermen voor erosie en degradatie.

Focus ligt ook op het belang van de lokale erfgoedgemeenschap om voor dergelijke sites een nieuw leven uit te bouwen.

19u: Verwelkoming door Luk Lemmens (voorzitter Monumentenwacht Vlaanderen), Lili Stevens (schepen van Cultuur van gemeente Duffel) en Abdijmuseum Ten Duinen
19u15: "De fotohistoriek van de kasteelruïne Ter Elst" door Ria Moens (deskundige van dienst Cultuur en Erfgoed van gemeente Duffel) en "A flexible approach to ruins: using the conservation principles te create dynamic heritage places" door Keith Emerick (Historic England)
20u30: Verplaatsing van Cinema Plaza naar de kasteelruïne (Ter Elstlei): wandeling van circa 1 km langs de dijk
20u45: Bezoek aan de kasteelruïne Ter Elst met demo door monumentenwachters
21u30: Napraten met een drankje en een hapje
22u: Einde

Deze avondlezing kadert in de lezingenreeks "Ruïnes, bouwstenen van de tijd" en is tot stand gekomen door een samenwerking van het Abdijmuseum Ter Duinen, de provincie Antwerpen, Monumentenwacht Vlaanderen en de gemeente Duffel.

Inschrijven voor deze lezing gebeurt via mail naar abdijmuseum@koksijde.be.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Toon kaart Cinema Plaza
Handelsstraat 8
2570 Duffel
donderdag 6 juni 2019 van 19:00 tot 22:00
Provincie Antwerpen
gratis