At Home. Collectief bouwen en wonen

Samenleving

Mogelijk is deze activiteit al gestart. Neem contact op met de organisator voor meer informatie.

Van 10 mei t.e.m. 16 september 2018 loopt in het STAM de rondreizende tentoonstelling ‘Daheim / Bauen und Wohnen in Gemeinschaft’ van het DAM (Deutches Architectuurmuseum Frankfurt) . Verdichting in steden vormt een opportuniteit voor de woningbouw in Vlaanderen. Kleiner gaan wonen kan perfect samengaan met – zoals de Vlaamse bouwmeester voorstelt – delen van ruimte om de woonkwaliteit te ... Lees meer

Van 10 mei t.e.m. 16 september 2018 loopt in het STAM de rondreizende tentoonstelling ‘Daheim / Bauen und Wohnen in Gemeinschaft’ van het DAM (Deutches Architectuurmuseum Frankfurt) .

Verdichting in steden vormt een opportuniteit voor de woningbouw in Vlaanderen. Kleiner gaan wonen kan perfect samengaan met – zoals de Vlaamse bouwmeester voorstelt – delen van ruimte om de woonkwaliteit te verhogen. Het gaat bijvoorbeeld om een gezamenlijke tuin, fietsenstalling of werkruimte voor meerdere gezinnen.

Vele vormen
Er vallen vele vormen van collectief bouwen en wonen te bedenken. Daarom is het waardevol om voorbeelden naast elkaar te zetten.

In deze tentoonstelling tonen eenentwintig buitenlandse referentieprojecten hoe collectiviteit kan leiden tot vernieuwende oplossingen voor dichter wonen. Diverse vormen van collectiviteit komen aan bod: van het samen bouwen, over het delen van voorzieningen, tot deels samen leven (koken, werken, spelen…).

Alle eenentwintig staan de projecten garant voor kwaliteitsarchitectuur en geven ze met een vernieuwend ruimtelijk concept antwoord op de woonwensen van hun bewoners en de eigenheid van hun locatie.

Inspirerende projecten
Wat de projecten nog meer kenmerkt: ze zijn niet gerealiseerd door projectontwikkelaars, maar door bouwgroepen, corporaties en coöperatieven. De basiselementen zijn: gemeenschappelijke eigendom van gebouw/terrein, ontwerp in nauw overleg met de andere bewoners, en een keuze om bewuster samen te leven.

De projecten worden tentoongesteld in plannen, maquettes en foto’s. Er is ook achtergrondinformatie te vinden over de financiering, de rechtsvormen en de vereiste planningsfases.

De expo biedt volop inspiratie en voorbeelden voor de bezoeker.

Partners
- DAM (Deutches Architectuurmuseum) Frankfurt
www.dam-online.de
- Architectuurwijzer
www.architectuurwijzer.be

Publicatie
De expo wordt begeleid door het boek. ‘At home. Building and Living in Communities’ uitgegeven door Birkhauser, dat in de STAMshop te koop zal zijn.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Toon kaart STAM Stadsmuseum Gent
Godshuizenlaan 2
9000 Gent
Van 10 mei 2018 tot 16 september 2018 (
ma van 9:00 tot 17:00
di van 9:00 tot 17:00
do van 9:00 tot 17:00 vr van 9:00 tot 17:00
za van 10:00 tot 18:00
zo van 10:00 tot 18:00)
STAM Stadsmuseum Gent
€ 8,0
info@stamgent.be
+32 9 2671400
stamgent.be/nl_be/evenementen/at-home